Vuren Timmerpanelen

Wat zijn timmerpanelen?

Timmerpanelen zijn massief houten planken. Ze worden ook wel simpelweg houten panelen of massief houten planken genoemd. Timmerpanelen kunnen in verschillende houtsoorten worden gemaakt. De meest populaire houtsoort is vurenhout.

Hoewel het gaat om massief houten planken, worden de planken wel samengesteld uit meerdere massieve houten delen. Een paneel wordt dus niet als één stuk uit een boom gezaagd, maar fabrieksmatig verlijmd tot een stevig en vlak product. De lijmverbindingen van de planken zijn uitermate stevig omdat ze goed verlijmd worden.

 

Producteigenschappen van timmerpaneel

Timmerpanelen hebben vanwege het productieproces en de opbouw van het materiaal enkele grote voordelen ten opzichte van andere plaatmaterialen.

  • Hoge sterkte en daardoor beter bestand tegen doorbuiging (als plank bijv. kast of meubel) in vergelijking met steigerhout. Omdat het materiaal zo sterk is, kan je er ook uitstekend stevige verbindingen mee maken; het is goed te schroeven.
  • Zeer goed te verwerken/verzagen vanwege hun massief houten kern. Ook na het zagen zie je op de zaagnaad massief hout, je hoeft dus minder rekening te houden met zichtzijde na zagen zoals bij spaanplaat.
  • Dit product kan alleen binnen worden toegepast.

 

Toepassingen

Wij gebruiken dit product alleen bij het vervaardiging van bureau’s. Bij een aantal bureaus maken we gebruik van een opgedikte rand. Houdt er dan rekening mee dat het hout kan gaan ‘werken’. Voor veel mensen is dit geen probleem, maar juist een reden om voor steigerhout te kiezen. De werking geeft het hout een extra robuuste en natuurlijke uitstraling.

 

Afwerking

Het grote voordeel van timmer panelen is dat het product minimaal hoeft te worden afgewerkt.

Wij kiezen er voor om het product af te werken met een wax, zodat de fraaie houtnerf nog goed zichtbaar blijft in het materiaal. Na de wax voorzien we alle bureaubladen van een blanke beits voor het langer behoud van de kleur en is het tevens een extra beschermlaag voor intensief gebruik.