Blogs, Meubels, Over ons

Een kijkje achter de schermen bij Design85 | Industriële meubels

Het lijkt nog zo kort geleden dat wij, Mark Berends en Kevin Veldkamp, in 2013 ons bedrijf Design85 begonnen. We zijn gespecialiseerd in het maken van industriële meubels van onder andere steigerhout en steigerbuis. Ons bedrijf heeft mooie ontwikkelingen doorgemaakt. Er is veel veranderd, maar wat nog steeds hetzelfde is gebleven, is dat al onze producten ambachtelijk en met alle zorg en aandacht worden gemaakt. In deze blog geven we je graag een kijkje achter de schermen van Design85.

Hoe maken we onze industriële meubels?

Steigerbuis was ons basismateriaal en dat is het eigenlijk nog steeds. Geen wonder, want het is oerdegelijk materiaal waar je alle kanten mee op kunt. Al onze industriële meubels worden op een ambachtelijke manier door onszelf gemaakt. De steigerbuizen voor bijvoorbeeld de kapstokken worden door ons op maat gezaagd. Ook de planken zagen we op maat. Daarna volgt het boren van de gaten, het schuren en waxen van de planken en het voormonteren. Als alles klaar is, worden de producten heel goed verpakt, zodat ze niet kunnen beschadigen en verstuurd naar onze klanten. Zij zetten het meubel thuis zelf in elkaar. Dat is voor iedereen goed te doen; we leveren altijd een duidelijke handleiding en alle benodigde montage-materialen mee.

Een geoliede machine

In de loop van de tijd hebben we beiden onze eigen werkzaamheden gekregen. Dat is nooit echt afgesproken; het ging eigenlijk vanzelf. Kevin doet de voorproductie, zoals het zagen. Mark schuurt en waxt. Het monteren doen we samen. Klanten die bij ons binnenkomen, zeggen wel eens dat we samen echt een geoliede machine vormen. Dat is ook wel nodig, want het is een behoorlijke klus om alle bestellingen op tijd klaar te hebben. Efficiënt werken is dan een must!

blog machine design85

“Een van de machines waar we mee werken”

Industriële meubel trends door de tijd heen

Steigerbuis is een tijdloos materiaal gebleken. We zien wel ontwikkelingen in de uitstraling. Toen we begonnen, waren de steigerbuizen onbehandeld en hadden ze een zilver kleur. Nu verkopen we die kleur eigenlijk helemaal niet meer. Alle buizen zijn nu zwart en die trend lijkt nog wel even door te zetten. Gebruikten we eerst veel steigerhout, nu zie je een verschuiving naar luxer en chiquer materiaal. We verkopen bijvoorbeeld veel eikenhout. Ook is er steeds meer vraag naar grotere industriële meubels. We begonnen bijvoorbeeld met kleine kapstokken. De kapstokken die we nu veel leveren zijn wandvullend en voorzien van extra’s zoals legplanken en kinderkapstokken. Onze klanten zien een kapstok niet alleen meer als een gebruiksmeubel, maar willen er een echt statement in hun hal mee maken.

Een goed gevonden webshop met industriële meubels

Onze klanten komen voor zo’n 80% uit het westen van het land. Maar inmiddels krijgen we ook regelmatig bestellingen uit België, Duitsland en Engeland. Dat is het voordeel van online werken. Als je webshop maar goed wordt gevonden, maakt het niet veel uit waar je als bedrijf zit. Veel klanten komen bij  ons voor onze handgemaakte industriële meubels op maat. We hebben bijna voor elke ruimte wel een oplossing. Heb je een nisje in je gang van 90 centimeter en wil je daar een kapstok in hebben, dan is dat voor ons geen probleem. Onze klanten waarderen dat. We staan inmiddels ook bekend om ons enorme aanbod aan kapstokken. Je kunt ze bij ons in heel veel verschillende maten en uitvoeringen krijgen. En dat is redelijk uniek in Nederland.

Mooie gesprekken met klanten

Klantgericht werken is voor ons ook heel belangrijk. Mensen kunnen bij ons langskomen in onze showroom en krijgen hier uitgebreid advies. Onze klanten zijn vaak verrast als ze zien dat we relatief klein zijn en gevestigd zijn midden in een Achterhoeks dorp. In de showroom hebben we dan vaak mooie gesprekken. Klanten willen bijvoorbeeld graag weten hoe ons bedrijf is ontstaan.

Grote vraag om industriële meubels tijdens corona

Dat veel mensen nu met corona aan huis gebonden zijn en hierdoor geld besparen, hebben we goed gemerkt. Vanaf de eerste lockdown vorig jaar liep het storm met de bestellingen. We hebben de afgelopen periode zes dagen per week moeten werken om aan alle vraag te voldoen. Onze levertijd van 2 weken hebben we bepaalde periodes moeten oprekken naar 3 weken. Gelukkig begrijpen veel klanten dat we geen groot bedrijf zijn en willen ze wel wachten op kwalitatief goede producten. Inmiddels hebben we nu ook een extra medewerker in dienst genomen die twee dagen per week voor ons werkt.

blog overzicht bedrijfshallen

“Hier maken we onze industriële meubels”

De toekomst van industriële meubels

Hoe de toekomst eruit ziet? We verbazen ons nog regelmatig over hoe hard we zijn gegroeid. Het pand waar we zitten in Wehl hebben we nu helemaal in gebruik. Als we nog verder gaan groeien, zullen we dus een andere bedrijfsruimte moeten zoeken. We zijn bezig met een nieuwe website die nog gebruiksvriendelijker wordt. Daarnaast hebben we bij Woondock in Duiven een shop-in-shop plek waar mensen onze meubels kunnen bekijken en ze eventueel ook meteen kunnen kopen. Qua industriële meubels luisteren we goed naar wat er leeft bij onze klanten en blijven we ons verder ontwikkelen. We staan hierbij voor van alles open. Wie weet worden de steigerbuizen op termijn wel vervangen door koper of messing!

Back to list